Gyakran Ismételt Kérdések

Nézd meg a GYIK-re vonatkozó válaszainkat - a programszabályzattól a párosítási folyamaton át, az Egyesült Államokban való tartózkodásig és még sok egyébről.

Szeretnél többet megtudni?

Iratkozz fell több információért!

Nem*

Van még kérdésed az au pair programunkról? Az alábbiakban válaszolunk a leggyakoribb kérésekre.

Ha a kérdésedre az alábbiak sem adtak választ, akkor bátran lépj velünk kapcsolatba! Csak egy e-mail, vagy telefonhívásnyira vagyunk tőled.

Programszabályzat

Az Egyesült Államokba au pairként csak 3, 6 vagy 9 hónapra utazhatok?

Az Egyesült Államok Külügyminisztériumának vízumkövetelményei szerint, minden au pair kérelmezőnek legalább 12 hónapig kell a fogadó családjukkal élniük. Ez a rendelet tehát nem csak a Cultural Care au pairjeire, hanem minden más ügynökségre is vonatkozik.

Au pairjeink több mint 40% -a dönt úgy, hogy meghosszabbítja a 12 hónapot, és további 6, 9 vagy 12 hónapot marad, hogy több időt tölthessenek a fogadó családdal, vagy többet lássanak az Egyesült Államokból.

Van lehetőségem arra, hogy meghosszabbítsam az USA-ban tartózkodásomat?

Igen. A minimális 12 hónapon túl amellyel elkötelezted magad, hogy az USA-ban au pair legyél, van lehetőséged arra, hogy meghosszabbítsd a tartózkodásod 6, 9 vagy 12 hónappal. Au pairjeink több mint 40% -a használja ki ezt a nagyszerű lehetőséget!

Férfi au paireket is elfogadtok a programba?

A férfiakat is szívesen fogadjuk a Cultural Care Au Pair programban! Ne feledd azonban, hogy a fogadó család keresése kicsivel több időt vehet igénybe a férfi jelentkezők esetén. Ezért különösen nyitottnak és motiváltnak kell lenned, és nagyszerű gyermekfelügyeleti és vezetési tapasztalatokkal kell rendelkezned. Mint minden au pair esetében, minél több gyermekfelügyeleti tapasztalatod van, annál nagyobb az elhelyezkedési lehetőséged.

Mi van akkor, ha már van fogadó családom az USA-ban?

Ha már megtaláltad a fogadó családodat akkor lépj velünk kapcsolatba, hogy be tudjuk őket jegyezni a család programunkba, és biztosítani tudjuk neked a hivatalos J-1-es csereprogram vízumot. Mivel elkötelezettek vagyunk a program sikere mellett, ezért a fogadó családnak is át kell esnie az alapos ellenőrzésen, követve a felülvizsgálati eljárásunkat, beleértve a büntetlen előítélet ellenőrzését is.

Mi a különbség az "au pair" és a "dada" között?

Az „au pair” egy francia kifejezés, angolul „on par” vagyis „egyenlő” - ami azt jelenti, hogy az au pair egyenlő féltételek mellett él a fogadó családdal. Az au pairek más országból érkeznek, és mind a fogadó család, mind az au pair nyitottak, hogy a kultúrális csere lévén még többet megtudjanak a másik szokásairól és életmódjáról. Egy au pairnek rendelkeznie kell némi gyermekfelügyeleti tapasztalattal, de nem kell, hogy hivatalos képzettsége legyen hozzá. Az USA au pair programja olyan szabályozott vízumprogram, amely 18-26 év közé korlátozza az au pairek életkorát, emellett konkrét szabályokat tartalmaz a felelősséget, a munkaidőt és a kompenzációt illetően. Evvel szemben a dada rendszerint tanult gyermekgondozást és hivatalos képesítést szerzett a témában. A dadus nem mindig él a családdal, és gyakran több háztartásibeli feladatot lát el, mint amenniyt egy au pairnek lehet.

Mi is az a heti zsebpénz?

Minden au pairünk heti zsebpénzt kap a fogadó családjától. A fizetést adó terheli és azt fizetni kell az USA-ban eltöltött idő alatt. Az Amerikai Egyesült Államok Külügyminisztérium szabályzata alapján legalább 195,75 dollárt kell a fogadó családnak fizetnie. A család és az au pair megegyezhet magasabb összegben is - azonban ettől függetlenül az au pair nem dolgozhat többet, mint napi 10 óra, heti 45 óra, illetve munkaköri tevékenysége nem terjedhet ki másra a gyerekekre való vigyázáson kívül.

Jelentkezés és a párosítási folyamat

Milyen hamar tudok a jelentkezésem után az USA-ba menni?

Legalább 2-3 hónapra van szükség ahhoz, hogy a teljes jelentkezési folyamatot elvégezd, megtaláljuk számodra a megfelelő fogadó családot, és felkészítsünk az au pair évre. A folyamat sebessége attól függ, hogy milyen gyorsan készíted el az online profilod és milyen aktívan veszel részt fogadócsaládokkal való párosítási folyamatban és az utazásodra való matching felkészülésben. Akár már egy évvel korábban is megkezdheted a jelentkezési folyamatot.

Mi az a gyerekfelügyeleti referencia?

A gyerekfelügyeleti referencia minden olyan felnőtt személy, aki megerősítheti, hogy rendelkezel bizonyos gyerekfelügyeleti tapasztalattal. A referenciák lehetnek: olyan szülők, akiknek a gyermekeiről gondoskodtál; az iskola vagy óvoda nevelője vagy társ-oktatója, ahol szakmai gyakorlatot vagy önkéntes munkát végeztél; egy olyan szervezet edzője vagy igazgatótanács tagja, ahol gyermekeket edzenek vagy oktatnak; vagy egy olyan ifjúsági program képviselője, akivel együtt dolgoztál. Ha testvérekre vagy rokonok gyermekire vigyáztál akkor a családtagjaid is adhatnak gyerekfelügyeleti referenciát.

Mi az a személyes referencia?

Személyes referencia minden olyan felnőtt személy, aki megerősítheti, hogy alkalmas vagy arra, hogy egy amerikai fogadó családban au pairként élj. Mivel a fogadó családjaink nagyobb valószínűséggel bíznak meg hasonló élettapasztalattal rendelkező felnőttek szavában, ezért semmiképp ne adj be személyes referenciát a barátaidtól vagy társaidtól. Próbálj meg tanároktól vagy feletteseidtől referenciákat kérni, például a közösséged plébánosától vagy a környezetedben élő egyéb, elismert személyektől. Azok az emberek, akik hajlamosabbak arra, hogy kedvező dolgokat mondjanak rólad, mint a barátaid vagy a családtagjaid, nem számítanak értékelhető referenciák.

Hány referenciára van szükségem?

Összesen három referenciára van szükséged, három különböző felnőttől, akik nem a rokonaid. E három hivatkozás közül, legalább az egyiknek gyermekfelügyelettel kapcsolatosnak kell lennie.

Hogyan vizsgálja meg a Cultural Care a referenciáimat?

Minden egyes gyerekfelügyeleti referenciát felhívunk, és megerősítést kérünk az általad megadott tapasztalatok részleteit illetően, beleértve a gyerekfelügyelettel töltött óráid számát is. A személyes referenciáidat is felhívjuk.

Még nincs meg a jogosítványom. Ettől még jelentkezhetek?

A program követelménye, hogy minden au pair rendelkezzen érvényes jogosítvánnyal. Éppen ezért, sajnos mindaddig nem fogadhatjuk el a jelentkezésed, amíg sikeresen le nem tetted a vezetési vizsgát. Időközben azt javasoljuk, hogy töltsd ki a jelentkezésed hátralévő részét, hogy készen állj arra, hogy elfogadjuk, amint sikeresen megszerezted a jogosítványt. Biztonsági okokból elengedhetetlen, hogy tapasztalt és felelősségteljes autóvezető legyél, aki jól érzi magát a volán mögött, az USA-ban is.

Hogyan találom meg a számomra legmegfelelőbb fogadó családot?

Az Egyesült Államokban lévő au pair – fogadó család matching-gel foglalkozó csapatunk a világon a legnagyobb. Mi javaslunk téged egy fogadó családnak, akik aztán eldöntik, hogy te vagy-e számukra a megfelelő au pair. Ezzel egy időben a családok is kereshetnek au paireket az amerikai weboldalunkon, vagy a saját fiókjukon keresztül. Minden alkalommal, amikor egy család érdeklődik irántad és bejelöl, egy e-mailt fogsz kapni tőlünk, valamint egy rövid bemutatkozást a család összes alapinformációjával. Ezután tudtok majd telefonálni, Skype-olni és e-mailt küldeni egymásnak, így megállapíthatjátok, hogy valóban illetek-e egymáshoz. Ha mindketten úgy döntötök, hogy jól összeilletek, gratulálunk – akkor megtaláltad a tökéletes fogadó családodat!

A te au pair élményed

Megváltoztathatom a fogadó családomat ha nem jövünk ki egymással?

A legfontosabb dolog számunkra az, hogy te és a fogadó család is jó tapasztalatokat szerezzen, ezért időt kell hagynotok egymás megismerésére. Néha személyes konfliktus alakulhat ki egy-egy au pair és a fogadó család között. Ezekben az esetekben a Cultural Care Au Pair mindig arra törekszik, hogy megtalálja mindkét fél számára a legjobb megoldást.

Hogyan szerezhetek új barátokat au pairként?

Számos lehetőséged van új barátokat szerezni az au pair élményed során! Íme néhány:

  1. Az au pair Training School-ban olyan más au pairekkel leszel együtt az órákon, akik ugyanabban az időben utaznak, amikor te is.
  2. Alkalmi összejöveteleken a helyi koordinátorod összeköt majd téged a közelben élő au pairekkel.
  3. Más au pairekkel való kapcsolattartás a Cultural Care USA-beli csapatunk által szervezett havi támogató vagy közösségi hívások során.
  4. A helyi főiskolán, vagy egyetemen ahol órákat veszel majd és így találkozhatsz más amerikai és nemzetközi diákokkal.
  5. A fogadó családon és a közösségen keresztül, melyeknek te is része leszel.
Lesz lehetőségem tanulni?

Az Egyesült Államok Külügyminisztériuma által közzétett au pair programszabályzat részeként, minden au pair köteles órákat felvenni egy amerikai főiskolán vagy egyetemen. Ez egy nagyszerű lehetőség az au pairek számára, hogy korukbeliekkel találkozzanak és olyasmit tanuljanak, amit életükben és karrierjük során is kamatoztatni tudnak majd. Korábbi Cultural Care au pairek sokféle tantárgyat vettek fel, az informatikai tanulmányoktól kezdve, az amerikai kultúrán át, egészen az idegen nyelvekig vagy a gyermekgondozásig. Ne feled, hogy tanulmányaid nem ütközhetnek a gyermekfelügyeleti beosztásoddal, melyet előzetesen, a fogadó szüleiddel közösen állítotok össze.