Gyakran Ismételt Kérdések

Szeretnéd megtudni, hogy mikor utazhatsz legkorábban, vagy mi történik ha nem jössz ki a fogadó családoddal? Ezen az oldalon igyekeztük megválaszolni a leggyakrabban felmerülő kérdéseket. Ha itt sem találod a választ, akkor csak írj egy emailt nekünk!

Mi a különbség az „Au Pair” és a dada közt?

Jelentkezésem leadása után mikor utazhatok legkorábban az Egyesült Államokba?

Megválaszthatom, hogy hova kerülök?

Mit jelent az „Au Pair” kifejezés?

Fiúk is jelentkezhetnek a programba?

Mi a teendő, ha már van fogadó családom?

Átkerülhetek más fogadó családhoz, ha nem jövök ki jól a sajátommal?

Mennyi gyermekgondozási tapasztalat szükséges a programba való bekerüléshez?

Lesz lehetőségem barátkozni?

Nincs még vezetői engedélyem, jelentkezhetek így is?

Van rá lehetőségem, hogy tanuljak is a program alatt?

Mi a különbség az „Au Pair” és a dada közt?

Sok angol nyelvű országban egyaránt használják mindkét kifejezést arra az emberre aki a gyermekekről gondoskodik míg a szülők dolgoznak, pedig jelentésük nem teljesen ugyanaz. Az „Au pair” egy francia kifejezés, mely lefordítva „egyenlő”-t jelent: az au pair munkavállalóként, de mégis családtagként egyenlő feltételekkel él fogadó családjával. Az au pair-ek általában más országból érkeznek és fogadó családjukkal érdeklődnek egymás kultúrája iránt. Az au pair-eknek kell gyermekgondozási tapasztalattal rendelkezniük, de nem szükséges hogy hivatalos képesítésük is legyen. A dada általában szerzett már gyermekgondozási képesítést, nem feltétlenül él együtt a fogadó családdal és több házimunkát végez, mint ami az au pair számára engedélyezett. Az Egyesült Államokban a vízumszabályozás miatt az au pair 18-26 év közötti, míg a dada 20-60 éves lehet. A dada számára a gyermekgondozás hosszútávú karriert jelent, míg az au pair-ek célja általában megismerni egy új országot és kultúrát, mielőtt elkezdik felsőoktatási tanulmányaikat vagy elindulnak pályájukon.

Jelentkezésem leadása után mikor utazhatok legkorábban az Egyesült Államokba?

Jelentkezésed feldolgozásához, fogadó családod megtalálásához és teljes felkészítésedhez általában szükségünk van pár hónapra, de ha hamarabb szeretnél elindulni, akkor megteszünk mindent, hogy a lehető leggyorsabban elhelyezzünk. Ha van időd, akkor akár 6 hónappal korábban is leadhatod jelentkezésed.

Megválaszthatom, hogy hova kerülök?

Jelentkezésed során megadhatsz preferenciákat, és mi megteszünk mindent, hogy ott helyezzünk el. Számunkra a legfontosabb azonban, hogy egy olyan családnál helyezzünk el, ahol jól érzed magad, ezért nem tudjuk garantálni, hogy eleget tudunk tenni a kérésednek.

Mit jelent az „Au Pair” kifejezés?

Az au pair a francia nyelvből származó kifejezés, és lefordítva annyit tesz: egyenrangú. Au pair-ként együtt laksz egy amerikai családdal, megismerkedsz a kultúrájukkal és heti akár 45 órában gyerekekkel foglalkozol: segítesz nekik elkészülni az iskolába, elviszed őket délutáni foglalkozásokra, segítesz a házi feladatban és esti mesét olvasol nekik. Fontos azonban tudni, hogy minden család legalább annyira egyedi mint te magad vagy.

Fiúk is jelentkezhetnek a programba?

Fiúkat is szívesen látunk a programunkban, sőt vannak olyan Cultural Care családok, akik kifejezetten fiú au pair-t keresnek. Csakúgy mint a lány au pair-eket, a fiúkat is igyekszünk a lehető leginkább megfelelő családnál elhelyezni.

Mi a teendő, ha már van fogadó családom?

Az USA törvényei alapján hivatalos au pair vízummal kell, hogy rendelkezz, melyet a Cultural Care-n keresztül meg tudsz szerezni. Ha van már fogadó családod az Egyesült Államokban, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot és az amerikai irodánk segít családodnak jelentkezni programunkba.

Átkerülhetek más fogadó családhoz, ha nem jövök ki jól a sajátommal?

A legfontosabb prioritásunk, hogy mind te, mind a fogadó családod jól érezzétek együtt magatokat, ezért szentelj időt arra, hogy jól megismerjétek egymást. Ennek ellenére előfordulhat, hogy kibékíthetetlen konfliktus alakul ki köztetek, amelynek esetén mindent megteszünk, hogy mindkét félnek megfelelő megoldást találjunk a problémára.

Mennyi gyermekgondozási tapasztalat szükséges a programba való bekerüléshez?

Utazásod előtt legalább 200 órányi gyermekgondozási tapasztalattal kell, hogy rendelkezz. Minél több tapasztalatod van, annál magabiztosabb au pair leszel és annál nagyobbak az esélyeid, hogy elfogadunk programunkba. A gyermekgondozási tapasztalat az első, amit a fogadó családok keresnek a jelentkezésekben, ezért azt javasoljuk, hogy próbálj meg ebből minél többet szerezni.

Lesz lehetőségem barátkozni?

Rengeteg lehetőséged lesz barátokat szerezni! Az USA-ban töltött éved első 5 napját a New York Training School-ban töltöd majd, ahol a világ minden tájáról megismerkedhetsz au pair-ekkel, később pedig listát kapsz majd a környékeden élő au pair-ekről, akiket a havi találkozókon is megismerhetsz. Az amerikai egyetemi kurzusodon megismerkedhetsz más egyetemistákkal, és a fogadó családodon keresztül is tudsz majd új ismerősökre szert tenni.

Nincs még vezetői engedélyem, jelentkezhetek így is?

Az au pair program részvételének feltétele, hogy legyen jogosítványod, amíg ez nincs meg, addig sajnos nem tudunk elfogadni a programba. Ennek ellenére javasoljuk, hogy töltsd ki a jelentkezésed amíg a jogosítványod megszerzése folyamatban van, hogy el tudjunk fogadni, amint átmész a vizsgádon. Biztonsági okokból fontos, hogy tapasztalt és felelős vezető légy, és magabiztosan vezess autót az Egyesült Államokban is.

Van rá lehetőségem, hogy tanuljak is a program alatt?

Az Egyesült Államok kormányának előírása alapján mindenkinek, aki részt vesz az au pair programban be kell iratkoznia egy amerikai felsőoktatási intézménybe. Ez egy szuper módja annak, hogy megismerkedj korodbeli fiatalokkal miközben valami olyat tanulsz, ami hasznos is lehet akár későbbi karrieredben. Korábbi au pair-ek olyan kurzusokat vettek fel, mint például amerikai kultúra, számítógépes ismeretek, idegen nyelvek vagy gyermekgondozással kapcsolatos tárgyak.

Tudj meg többetKeress minket!