Figyelem: Az alábbi bejegyzés komoly éhségérzetet okozhat.
Az amerikai utazás egyik legnagyobb öröme abban rejlik, hogy megkóstolhatod az ország számos változatos és ízekben gazdag ételét! Kaliforniától Texasig, Floridán és Maine-en keresztül mindenhol rettentő büszkék a lakosok a klasszikus amerikai ételekre, hagyományokra és a receptekre, amelyek igazán különlegessé teszik őket. Au pairként temérdek lehetőséged lesz arra, hogy kipróbáld a legjobb amerikai ételeket és italokat – nem csak a fogadó családodnál, hanem az ország bejárása közben is! Ha készen állsz néhány igazi kulináris élvezetre, akkor ezt a hét ételt semmiképp se hagyd ki:
Apple Pie
_“As American as apple pie.”_Egy gyakran ismételt mondás, aminek van igazságtartalma! Ez a cukros, vajas, gyümölcsös desszert szinte már nemzeti kincs, és az American Pie Council szerint az ország hosszú ideje veretlen nagy kedvence. Az almás pite megjelenése Amerikában az 1700-as évekre vezethető vissza, ekkortájt hozták át a bevándorlók Angliából az almamagokat. Hogy jön képbe a tanács? Sok más, az amerikaiak számára fontos hagyomány és élmény mellett az almás pite is fokozatosan a nemzeti kultúra lényeges részévé vált. Így rengeteg ember egész Amerika szerte azt a célt tűzte ki maga elé, hogy egyszer ő süthesse meg a tökéletes almás pitét. Van, aki egy-két szelet cheddar sajttal szereti, mások egy gombóc vanília fagylaltra esküsznek. Bármelyiket is választod, biztosan csak jól járhatsz vele.
Buffalo Wings
Ez a Buffaloból származó fűszeres, szósszal leöntött, sós csirkeszárny egy ínycsiklandozó kulináris élmény. A csípős falatok eredete gyakran vitatott, de a többség szerint egy bizonyos Teressa Bellissimo készítette el először a Buffalo’s Anchor Bar étteremben 1964-ben, amikor cayenne-borsos és vajas öntetben rántott csirkét szolgált fel. Azóta a sport bárok és rendezvények kihagyhatatlan menü eleme, ami zeller- vagy répacsíkokkal és egy derekas adag márványsajttal kerül felszolgálásra, hogy a Buffalo wings csípős ízét kicsit kordában tarthassuk.
Ha szereted a csípős ételeket, akkor a Buffalo wings-t mindenképpen próbáld ki. Ha pedig különösen nagy benned a kalandvágy, látogass el a Labor Day alkalmából szeptemberben megrendezett buffaloiBuffalo Chicken Wing Festival -ra, ahol az amerikai konyhában elfoglalt fontos pozíciójukat ünneplik a helyiek – akik mellesleg egyszerűen csak “wings”-nek hívják ezt a finomságot.
Cheesesteaks
Marhahús + sajt + kenyér = Philadelphiai Cheesesteak. Adj hozzá egy kis hagymát és paprikát, és az eredmény igazán ínycsiklandozó lesz. 1930-ban a philadelphiai Pennsylvania városában szolgálták fel először (amit kedvesen a Testvéri Szeretet Városának is hívnak). Ez a sajtos steak egy igazi szívet melengető finomság. Pat és Harry Olivieriárulta először ezt az ínyencséget a philadelphiai hot dog bódéjukban. Később megnyitották a Pat’s King of Steaks elnevezésű éttermüket, ami ma is tárt ajtókkal várja a vendégeket, és örök harcban áll aGeno’s Steaks étteremmel a “legjobbcheesesteak a városban” címért.
Az Olivieri testvérek az olasz Abruzzi-i gyökereikre építve alkották meg a “frizzled beef”-fel (apróra szeletelt, ropogós hús) töltött szendvicset. Később ehhez adtak sajtot (amerikai, Provolonevagy Cheese Whiz sajtot), és mindezt a helyi Amoroso zsemlében szolgálták fel.
Clam Chowder
Szerte az országbanés a keleti part mentén számos variációval találkozhat az ember, de abban minden New England-i egyetért, hogy a legjobbclam chowder Amerika egyik legrégebbi városában kapható, mégpedig: a massachusettsi Bostonban.A Bay State teljes körzetében találkozhatsz ezzel az étellel. Annak ellenére, hogy a leves nem a legétvágygerjesztőbb kinézetű fehér színével és darabos állagával, az íze minden tengeriherkentyű-kedvelőt magával ragad majd.
A klasszikus New England-i clam chowderquahog kagylóból, főtt krumpliból, sós sertéshúsból, főzőkrémből és fűszerekből készül. Utazásaid során találkozhatszmanhattani (áttetsző, paradicsomos levű), floridai (csípős a datil paprika miatt), sőt, egy nyugati parti, egészséges változattal is (ebben lazac helyettesíti a sertést). Mindegyik változat nagyon finom a maga módján. Ha eljutsz Bostonba, mindenképp ragadd meg az alkalmat, hogy megkóstolj egy nagy tál helyi New England clam chowdertés osztriga kekszet, nem fogod megbánni!
Cobb Salad
A cobb salad feltalálójáról kapta nevét. Bob Cobb, a kaliforniai Hollywoodban található The Brown Derby étterem tulajdonosa 1937-ben készítette el először ezt a finomságot. A legenda szerint Mr. Cobb a konyhában maradékok után kutatva rukkolt elő ezzel a salátával. Egy fej saláta, egy avokádó, zsázsa, paradicsom, hideg csirkehús, egy főtt tojás, metélőhagyma, sajt és egy kevés ódivatú francia szósz szolgál hozzávalóként ebben a mára ikonikussá vált salátában.
Mr. Cobb késő esti vacsorája egyhamar közkedvelt étellé vált a The Brown Derby vendégei között, és ezt követően gyorsan bekerült a hollywoodi és amerikai lakosok étrendjébe is. Mára a cobb salad számos változata megtalálható, és egyik finomabb, mint a másik.
Hot Dog
Semmi sem vetíti elénk úgy az amerikai nyarak hangulatát, mint a hot dog. Olcsó, finom,tökéletes grillcsemege bármilyen kerti partin – függetlenül attól, hogy gyakorlott szakács vagy kezdő kukta készíti el. A németországi Frankfurt városából származó virsli rokona a hot dog, amit egy német bevándorló, Charles Feltmankezdett el árulni kifliben, hogy spórolhasson a tányérokon.
Később Nathan Handwerkerlengyel bevándorló emelte a hot dogot a köztudatba a Coney Island-on található hot dog bódéjából árulva. Az idők folyamán a hot dog az amerikai utcai ételekés a nyári meleg szimbólumává vált. Nathan hot dog bódéja már 102 éve minden Függetlenség Napján megrendezi a Hot Dog evő versenyt, ahol a jelenlegi rekord 62 hot dog elfogyasztása mindössze 10 perc alatt. A versenyen való részvétel és a szurkolás is csak az igazán merészeknek ajánlott. Akárhogyan is, ha egy igazán tipikus amerikai ételt szeretnél kipróbálni, egyél egy hot dogot – ketchuppal, vagy anélkül.
S’mores
A név mindent elárul – ebből a forró, ragadós édességből egyszerűen nem lehet csak egyet enni. A vicces angol mondás szerint ‘You always seem to want s’more’. Ez egy tradicionális amerikai étel, ami ékes példája annak, amikor egy helyi lakos néhány különböző konyha elemeit egyesítve valami egészen új és maradandó finomságot hoz létre. A s’more desszert szinte egyet jelent a tábortüzekkel és pizsamapartikkal – ez az étel nyílt tűzön készítve a legfinomabb, melyet a csillagos ég alatt fogyaszthatsz barátaiddal. Tűzön pirított mályvacukor és egy darabka csokoládé szolgál töltelékként két szelet keksz között.
Senki sem tudja pontosan, hogy honnan is ered a s’more, de annyi bizonyos, hogy az Amerikai Cserkészlány Szövetség 1927-ben nyomtatott receptje azóta is az abszolút csúcsotjelenti. Amerikai kalandjaid során ne feledkezz meg megünnepelni ezt az egyedülállóan amerikai hagyományt augusztus 10-én: a Nemzeti S’mores Napot. Jobb alkalom nem is adódhatna egy ilyen ínycsiklandozó desszert kipróbálására.